full
color
#666666
https://www.amdk.be/web2/wp-content/themes/smartbox-installable/
https://www.amdk.be/web2/
#8fa6b3
style3

Over fotografie

Fotografie : enkele technische aspecten

Snelheid, Diafragma, ISO

rhone vallei foto De eenheidsmaat in de fotografie is de zogenaamde stop. Alles wordt in deze eenheid berekend. Een stop is een verdubbeling of halvering van de lichtopbrengst. 1 stop meer licht betekent dus dat de lichtopbrengst is verdubbeld, 2 stops meer is een verviervoudiging. (2×2=4). 2 stops minder betekent dat het licht wordt gehalveerd en nogmaals gehalveerd, zodat je een kwart van de lichtopbrengst overhoudt (0.5 x 0.5=0,25). De gereedschappen hierbij zijn de sluitertijd, de diafragma-opening en de ISO-waarde.

 

De Gulden Snede

foto fiora op strandDe gulden snede is een fascinerend begrip uit de wiskunde. Het gaat om de verdeling van een lijnstuk in twee ongelijke delen, waarbij het kleinste deel zich tot het grootste verhoudt, zoals het grootste zich verhoudt tot het geheel. In de renaissance was de gulden snede in de beeldende kunst en in de architectuur de norm voor harmonische verhoudingen. Het wordt in de fotografie ook gebruikt, meestal onder de naam : regel-der-derden. Wanneer je het onderwerp in het midden zet deel je het beeld dus horizontaal en verticaal in tweeën. Dit blijkt vaak een saai beeld op te leveren. Bij de gulden snede wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld. De actie speelt zich dan af op 1 van de vier snijpunten.

 

Nachtfotografie

foto vismijn gent nachtfotoBij nachtfotografie is er uiteraard weinig licht. Om in deze omstandigheden een mooie en scherpe te maken, zijn er een aantal zaken en instellingen nodig waar men niet om heen kan. Weinig licht betekent in theorie een grote diafragma-opening, een lange sluitertijd en een hoge ISO. Doch het kan anders, met meer creativiteit en een beter resultaat. Op statief met draadontspanner of minuterie, een kleine diafragma-opening voor veel dieptescherpte (f/16) en een sluiterijd van 5 sec. of meer. Een prachtresultaat verzekerd!

default
Loading posts...
link_magnifier
#3f484d
on
fadeInDown
loading
#3f484d
off